Квашена капуста ідеально підходить як для салатів, перших страв і гарніру, в ній багато вітамінів, вона легко засвоюється організмом, володіючи приємним смаком. Засолювання капусти за Місячним календарем допомагає зберегти її на зиму. Так вона майже не втрачає своїх смакових і корисних властивостей. Лікарі стверджують, що квашена капуста сприяє нормалізації мікрофлори кишечника. А хороша мікрофлора кишечника — це найкоротший шлях до здоров’я і довголіття.
Прибирання і засолювання капусти за Місячним календарем
Всі сорти капусти поділяють на ранні, середньостиглі і пізньостиглі, причому для зберігання, а також соління найкраще підходять пізньостиглі і середньостиглі сорти. Рання капуста зберігається гірше всього, але вона може пролежати три місяці, залишаючись свіжою.
Достигання ранньостиглих сортів відбувається протягом 100 днів, тобто її можна прибирати вже в липні-на початку серпня. Дозрівання пізньостиглих сортів вимагає вже 150 днів, тому її прибирають в кінці вересня, жовтні, і навіть в листопаді, після настання перших заморозків.
Це ще одна особливість капусти — здатність не просто витримувати невеликі від’ємні температури, але стає після них смачніше, а також корисніше. Садівники спеціально чекають перших холодів, щоб почати прибирання капусти, з подальшою її засолкою. Вона завжди виявляється останнім овочем на наших грядках, найстійкішим, і напевно, найбільш корисним.
Однак, навіть такий простий процес, як прибирання капусти, вимагає деякої підготовки, не кажучи вже про те, як важливо правильно провести її засолювання. Ця підготовка, насамперед, включає в себе вибір правильного часу для збору врожаю. Не навмання, коли нам зручно, а в сприятливі дні, коли сама Місяць допомагає капусті залишитися смачною, соковитою, міцною і корисною максимально тривалий час.
Вибір сприятливих днів для збору врожаю і засолювання проводиться за Місячним календарем, в якому враховується вплив зміни місячних фаз, а також розташування Місяця в різних зодіакальних сузір’ях, і ряд інших факторів.
В які ж фази Місяця найкраще збирати урожай капусти?
Виявляється, для цього не підходять дні, коли Місяць перебуває у фазі зростання. В цей період відбувається інтенсивне накопичення в качанах поживних речовин, і переривати цей процес недобре. Не годяться для прибирання і дні Молодика і Повного місяця. Це взагалі критичні дні для будь-якої рослини і його плодів, а тому в такі дні від прибирання слід утриматися.
Зате фаза спадною Місяця ідеально підходить для збору врожаю. Зайва волога з качанів у цей час спрямовується в кореневу систему, капуста стає твердою, зберігаючи при цьому всі накопичені поживні речовини. Чим менше зайвої вологи залишиться в качані, тим краще він буде зберігатися, і тим кращі результати дасть засолювання.
Але засолювання — особливий процес, у ньому велику роль грають бактерії, що викликають бродіння. А на їх активність також впливають фази Місяця. У період Місяця, що убуває активність цих бактерій знижується. Процеси бродіння сповільнюються, що призводить до розм’якшення капусти і втрати її смакових якостей. Тому засолку слід проводити в період зростаючого Місяця, коли активність бактерій бродіння найбільш сильна. Тоді й квашення пройде швидше, і капуста залишиться чудово твердої і смачною, і ми зможемо насолоджуватися цим надзвичайно корисним продуктом всю довгу зиму.
Сприятливі дні для збирання капусти у 2020 році
Прибирання капусти різних сортів розтягується на 3-4 місяці і тільки від нас залежить, чи принесе вона нам радість чи завдасть прикрості. Щоб зберегти корисні і поживні властивості, а також її тривале зберігання, нам потрібно тільки слідувати порадам Місячного календаря, і прибирати капусту в зазначені в ньому сприятливі дні. Це транзит спадної Місяця в знаках Плода і Коренів.
Вересень 2020
3, 4, 5, 6, 7, 8, 13, 14, 15, 16 вересня.
Жовтень 2020
3, 4, 5, 11, 12, 13, 14 жовтня.
Листопад 2020
1, 7, 8, 9, 10 листопада.
Сприятливі дні для засолювання капусти в 2020 році
Квашення капусти є найбільш відповідальним процесом для садівників, адже від правильного вибору термінів залежить дуже багато. Те, як довго буде зберігатися капуста, збереже вона свої смакові якості, залишиться твердою або розкисне. Щоб мінімізувати ризики, потрібно скористатися сприятливими днями Місячного календаря саме для квашення капусти. Це транзит зростаючої Місяця в знаках Овна, Тельця, Скорпіон, Стрілець, Козеріг (тільки на убутному Місяці).
Січень 2020
2, 3, 4, 5, 6, 22, 23, 29, 30, 31 січня.
Лютий 2020
1, 2, 18, 19, 25, 26, 27, 28, 29 лютого.
Березень 2020
16, 17, 18, 25, 26, 27, 28 березня.
Квітень 2020
13, 14, 24 квітня.
Травень 2020
6, 10, 11 травня.
Червень 2020
2, 3, 4, 6, 7, 8, 30 червня.
Липень 2020
1, 2, 3, 27, 28, 29, 30, 31 липня.
Серпень 2020
23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 серпня.
Вересень 2020
19, 20, 21, 22, 23 вересня.
Жовтень 2020
1, 17, 18, 19, 20, 28, 29, 30, 31 жовтня.
Листопад 2020
16, 24, 25, 26, 27, 28 листопада.
Грудень 2020
22, 23, 24, 25, 26 грудня.
Підведемо деякі підсумки вищесказаного. Для засолювання і зберігання слід вибирати середньостиглі і пізньостиглі сорти. Прибирання потрібно проводити в той час, коли Місяць знаходиться в стадії спаду, квашення проводять виключно на зростаючу Місяць. У дні Повнолуння і Новолуння прибирання і засолювання капусти не роблять. Для планування важливих справ рекомендується використання Місячного календаря сприятливих днів 2020 року.
_______________________