З наближенням осені садівники все частіше замислюються про майбутню збиранні врожаю. Турбот у них в цей час не стає менше. Адже будь-який, навіть самий багатий врожай можна втратити, якщо не дотримуватися основні правила збирання та зберігання. Щоб подібного казусу не сталося, прибирання різних овочевих і плодових культур слід проводити в сприятливі для цього дні, у дні, які вам підкаже наш Місячний календар збору врожаю в 2020 році.
Коли збирати врожай за Місячним календарем?
Є певні правила, яких слід дотримуватися при збиранні врожаю для зберігання або консервації за Місячним календарем:
1. Якщо Ви збираєте зелень для подальшої сушки, то краще займатися цим у фазу спадною Місяця, ближче до переходу в фазу Молодика. Ідеальний період, коли Місяць перебуває в знаках Овна, Скорпіона, Стрільця, Лева і Козерога.
2. Якщо планується закласти на зберігання плодові культури, то краще це зробити в дні, коли зростаюча Місяць перебуває у сузір’ї Лева або Стрільця. Так плоди будуть виглядати дуже соковитими і яскравими і максимально містити всі вітаміни.
3. Коренеплоди варто прибирати на убутному Місяці, коли вона перебуває в знаку Тельця. Саме в ці дні коренеплід буде сповнений всіх поживних речовин і максимально готовий до збирання врожаю та закладці на зберігання.
4. Закладка зерна на зберігання проводитися в період перебування спадної Місяця в знаку Овна та Лева.
5. Консервуванням краще займатися на убутному Місяці в знаках Овна, Лева, Тельця, Діви і Козерога.
6. Збір, переробка і сушіння грибів на убуваючому Місяці, у знаку Рака, а на зростаючому Місяці в знаку Козерога.
7. Виготовлення соків, вин і компотів — на убутному Місяці в знаках Риб і Раку і на зростаючому Місяці в знаку Козерога.
8. Сушіння та заморожування ягід, плодів — на убутному Місяці в знаках Овна та Лева.
9. Заморожування і заготівлю фруктів, ягід і плодових овочів краще планувати на фазу спадною Місяця, у дні Лева, Овна і Стрільця.
Сприятливі дні для збирання і закладення на зберігання врожаю за Місячним календарем у 2020 році
Перелік сприятливих місячних днів для збирання і закладення урожаю для подальшого зберігання. Додатково для вас Місячний календар збирання цибулі і часнику.
Липень 2020
Листові культури – 1, 27, 28 липня;
Плодові культури – 2, 3, 21, 22, 29, 30 липня;
Коренеплоди – 14, 15 липня;
Закладка зберігання зерна – 11, 12, 13 липня.
Серпень 2020
Листові культури – 23, 24, 25 серпня;
Плодові культури – 26 та 27 серпня;
Коренеплоди – 10, 11, 12 серпня;
Закладка зберігання зерна – 8, 9 серпня.
Вересень 2020
Листові культури – 1, 2, 3, 20, 21, 29, 30 вересня;
Плодові культури – 22 і 23 вересня;
Коренеплоди – 6, 7, 8, 16, 17 вересня;
Закладка зерна зберігання – 4 і 5 вересня.
Жовтень 2020
Листові культури – 17, 18, 26, 27 жовтня;
Плодові культури – 1, 2, 19, 20, 28, 29, 30 жовтня;
Коренеплоди – 4, 5, 13, 14 жовтня;
Закладка зберігання зерна – 11 і 12 жовтня.
Листопад 2020
Листові культури – 22 і 23 листопада;
Плодові культури – 16, 24, 25, 26 листопада;
Коренеплоди – 1, 9, 10 листопада;
Закладка зерна зберігання – 7 і 8 листопада.
Місячний календар консервування і домашніх заготовок у 2020 році
Перелік сприятливих місячних днів для консервування і домашніх заготовок. Додатково для вас Місячний календар квашення капусти та засолювання огірків.
Липень 2020
Консервування: 11, 12, 13, 14, 15 липня.
Виготовлення соків, вин, компотів: 4, 8, 9, 10, 27, 28 липня;
Збір і сушка зелені: 11, 12 липня;
Сушіння та заморожування ягід і плодів: 11, 12 липня;
Збір, переробка і сушіння грибів: 4, 18, 19, 31 липня.
Серпень 2020
Консервування: 7, 8, 9, 10, 11, 17, 18 серпня.
Виготовлення соків, вин, компотів: 1, 5, 6, 15, 16, 27, 28, 29 серпня;
Збір і сушка зелені: 7, 8, 9, 17, 18 серпня;
Сушіння та заморожування ягід і плодів: 7, 8, 9,17, 18 серпня;
Збір, переробка і сушіння грибів: 1, 15, 16, 27, 28, 29 серпня.
Вересень 2020
Консервування: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 13, 14, 15, 16 вересня.
Виготовлення соків, вин, компотів: 11, 12, 24, 25 вересня;
Збір і сушка зелені: 3, 4, 5, 13, 14 вересня;
Сушіння та заморожування ягід і плодів: 3, 4, 5, 13, 14 вересня;
Збір, переробка і сушіння грибів: 11, 12, 24, 25 вересня.
Жовтень 2020
Консервування: 3, 4, 5, 11, 12, 13, 14 жовтня.
Виготовлення соків, вин, компотів: 8, 9, 10, 21, 22 жовтня;
Збір і сушка зелені: 11, 12 жовтня;
Сушіння та заморожування ягід і плодів: 11 і 12 жовтня;
Збір, переробка і сушіння грибів: 8, 9, 10, 21, 22 жовтня.
Листопад 2020
Консервування: 1, 7, 8, 9, 10 листопада.
Виготовлення соків, вин, компотів: 5, 6, 17, 18 листопада;
Збір і сушка зелені: 7, 8 листопада;
Сушіння та заморожування ягід і плодів: 7, 8 листопада;
Збір, переробка і сушіння грибів: 4, 5, 6, 17, 18 листопада.
Здавна люди прислухалися до порад Місячного календаря для збереження багатого врожаю, щоб отримати у них максимальний вміст корисних речовин, і забезпечити їх тривале успішне зберігання. І він їх не підводив.
Закладки врожаю на зберігання за Місячним календарем — це ситний святковий стіл в холодну пору року і заслужена похвала улюблених домочадців і дорогих гостей!